There was an error in this gadget

Thursday, April 28, 2011

Aku terjumpa kau la pagi tadi...

Hai Hajar..!!

Aku jumpa ko pagi tadi.. Maknanya ko pun tak pegi KL ker? Semalam ko kata hari ni kul 7.30am da nak gerak.. Tapi kenapa ko masuk ofis? Pastu siap bawakan aku roti gardenia coklat lagi.. Mulianya hati kau bawakan aku bekal..sayu hati...

Hehehh.. tapi ko tak tahu yang aku pun ada bawa roti gardenia jugak.. butterscotch.. Nyum nyum..


Kenapa ko tak pegi KL niy? Ko tak pegi sebab tak der geng ker? jangan la macam tu.. Kan aku da bagitau lain kali aku temankan ko ke KL.. Sekarang memang aku tengah sibuk sangat pasal audit..

Kisah Income Tax

Assalamualaikum.. wbt..

Baru aku teringat yang aku belum lagi declare income tax bagi BE tahun taksiran 2010. Bukan sengaja nak declare lambat, tapi ada item baru yang aku tak paham dalam e-filing ni..
Ruangan tu minta isi sama ada YA atau TIDAK bahawa kita ni telah disahkan oleh Menteri sebagai pekerja yang berpengetahuan. Siapa minta tarikh bila Menteri sahkan kita.

Sebelum ni masa aku nak declare awal2, aku call Mynn tapi dia tak jawab fon. Tujuannya nak tanya apa binatang baru tu wajib isi apa.. Dan dia tu isi apa kat ruangan tu..

Hari ni call lagi, nasib tadi dia segera jawab panggilan telefon. Terus aku tanya pasal benda asing dalam e-filing tu.. Rupanya dia pun tak isi. Dia main tinggalkan aje ruangan tu kosong. Jadi aku pun follow. click click click... Then selesai.. Alhamdulillah..

Yahuuuu.. tak kena bayar..

Satu je aku sedih.. kenapa kali ni baru aku terperasan yang aku tak pernah declare untuk dapatkan rebat yuran langganan perkhidmatan jalur lebar..? Sejak bila ada benda alah turr? Hish.. ruginya kalau dari dulu wujud tapi aku tak perasan.. Ada sesapa tahu sejak bila LHDN ni masukkan item jalur lebar ni?


selamat dahhh...
:) wo shi seha

Wednesday, April 27, 2011

Maaflah Hajar aku tak dapat pegi..

Assalamualaikum..wbt..

Kat tempat kerja, aku ada sorang kawan bernama Siti Hajar Ahmad... Dia ni sama jawatan macam aku. Tapi dia kat sektor lain. Ntah macam mana aku boleh rapat pun tak tau.. Mungkin sebab tahun lepas, tugasan aku banyak berada di makmal.. jadi time lunch tu kadang2 kuar dgn dia.. Bukan sebab pegi makan tapi tido ker, makan kat pantri ke, main games kat komputer ke.. hehehh.. Dia suka nonton drama korea time lunch.. Cintan-cintun plak dia ni... Tapi aku pelik la.. dia kata tak de boyfren lagi.. Iskk... ntah2 dia rahsiakan dari aku.. Aku plak tak ada tanya hal peribadi. Dia citer aku dengar, dia tak citer pun dengar jugak.. tapi dia citer kisah lain larr.. tetap juga aku tak tau dia ada bopren atau tak.. Kang aku carikan kang..

Tahun ni kami berpisah dah.. Ko tetap kat situ..Aku pulak dapat ofis baru.. Tak jauh... Bangunan sebelah jer.. Bezanya dapat bilik.. huhu.. ko tak marah kan.. ;)

Huhh... Tadi Hajar call, ajak aku naik KL esok.. Pegi jam 7.30 pagi then balik petang.. Nanti sampai JB malam.. Dia ajak ke Pesta Buku kat PWTC.. Perghh.. Bunyi best.. Tapi aku minta maaflah Hajar... Aku tak dapat pergi.. aku nak buat Audit ISO ni.. Terkontang-kanting aku buat benda ni sorang2... Nasib Alia tak pegi Mersing macam yang lain.. Jadi aku mintak tolong dia kirakan instrumen2 bahan bukti untuk aku convert jumlah tu sama ada dalam bentuk graf atau nilai-nilai yang memudahkan aku untuk mengira peratusan bila menulis laporan.. Sebab benda tu yang melambatkan aku menyiapkan laporan audit segale..

Hajar, jangan marah yer.. nanti lain kali saya teman awak pergi ke pesta buku tahun depan.. Boleh yer...

Inilah dia... budak yang saya maksudkan... ;p

im sorry;
(; seha

Monday, April 25, 2011

Owhh.. Audit ISO 9001:2008

Assalamualaikum wbt...


Busy.. busy... Selepas naik kerja ni.. kepala aku ligat berfikir itu ini.. sumanya sebab audit ISO yang akan datang..  tadi baru aku dapat tahu minggu depan ada pre-audit ISO.. Gilaaa... Kenapa tak bagi tahu aku awal2.. Dah la unit ni tak pernah kena audit.. Jadi segala bentuk pengurusan kerja seperti kehendak ISO tak ada.. Tak pernah dibuat.. Whattt??? How come they work without guideline huhh?! 

Aku ni orang baru kat sini.. (baru ker..hehh).. Betul, baru masuk 3 januari lepas.. pastu aku amik cuti.. lama la jugak.. Kelmarin baru naik kerja.. mana la aku tau yang diorang ni dulu kerja tak update segala.. Aku request manual kualiti file.. Memandangkan meja aku pun PC tak de, aku duk baca manual kualiti tu dulu.. dapatkan ilham dan gambaran apa nak dibuatnya dengan unit ni berkaitan ISO.. Belek punya belek.. baca punya baca.. yang aku faham ialah Unit ni mesti ada perkara berkaitan PK06 dan PK07.. ok.. paham dah... Mulakan..

Auditor,
(: seha

Monday, April 18, 2011

I m back!!!

Assalamualaikum wbt..


Hari ni hari pertama aku naik kerja selepas bercuti pantang... Ishh... naik kerja je sudah masuk ke bangunan baru.. dapat bilik pula tu.. eheh.. bukan sorang tapi bersama sorang Penolong Pegawai Teknologi Maklumat dan sorang Pembantu Tadbir.. Wowww!! Ini sudah syok..!


Pagi2 aku dapatkan mood dulu kat tempat baru... Jumpa kengkawan dan bersalaman macam baru nak kenal pula... Sesuka hati aku je tetiba apa punya mood happy datang terus nak jumpa Ketua Unit... Dia masa tu nak turun ke kafe.. tapi aku cakap nanti lah dulu, kita bersalaman lah sebab aku baru naik kerja nih.. Dia pun dengan senang hati berbuat demikian dan berkata nak melawat aku kat rumah tapi aku ni pi rahsiakan tempat tinggal aku pula.. Aduyai... terkena aku.. Bukan nak rahsiakan tapi aku ni apasal tah...malu yang amat sangat time tu.. sebab tu tak nak jumpa orang.. Muka aku confirm dalam keadaan huduh...


Uwaaa...

Hari pertama je aku da ada kerja.. apa lagi pasal Audit ISO ler.. Shiokkk..!!!! Aku suka buat audit.. Tugasan ni memang aku suka...sangat sangat... Kena kumpul bahan bukti dulu... Tapi diorang ni bagi tugasan agak last minit.. Dengarnya awal bulan Mei ada pre audit..hurmm... bersengkang mata ooo..


terujanya!!!
:p seha