There was an error in this gadget

Thursday, November 08, 2012

Nota buat Hajar

Di atas kesibukan aku dengan tugasan rasmi di pejabat, aku sebenarnya hampir melupai wujudnya seorang kawan yang kami agak rapat sejak berkenalan pada tahun 2010. Dia bertugas di Unit ICT. Siapa lagi kalau bukan Siti Hajar. Ok.. Ok.. biar aku imbas semula apa yang terjadi beberapa bulan lalu.

 
Ramadhan Dan Syawal 1433 (21 Julai - 16 September 2012)
 
Bermula pada bulan Ramadhan. Setiap tahun bulan ini menjadi bulan yang agak sibuk sebab kami perlu menghiasi pejabat. Tahun ini bertemakan hari raya dan hari kemerdekaan yang ke 55 tahun. Dipendekkan cerita, habisnya bulan ramadhan, kami masing-masing mengambil cuti perayaan. Lebih kurang seminggu jugaklah. Hari raya aidilfitri pada masa ni jatuh pada 24 Ogos. Bila naik pejabat semula, aku terus sibuk lagi menguruskan hal berkaitan program Unit di luar negeri. Mengadakan perbincangan, memerah otak mencari idea-idea berkaitan dan melakukan lawatan tapak memang agak memenatkan fizikal dan mental memandangkan tarikh program yang semakin hampir. Aku ditugaskan menjadi urus setia dalam merancang aktiviti semasa program tersebut. Dengan tugasan harian dan ad hoc lain yang urgent, aku langsung tak sempat menyinggah ke unit ICT  just to say hello to Hajar especially when I going thru beside her office.
 
Suatu hari Hajar telefon aku. Katanya dia rasa sunyi dan tak de tempat nak bercerita masalah. Dia kata, aku sangat sibuk sampai langsung tak tanya khabar dia. Dia pula ada sesuatu perkara yang hendak dikongsikan pada aku. Katanya perkara itu sangat berat dan dia rasa demotivate. Aku ambil kesempatan bertanya perkara itu semasa menghantar dia ke terminal larkin kerana dia mahu pulang ke kampung pada hujung minggu. Dalam perjalanan ke terminal larkin, dia ceritakan apa yang terjadi. Aku betul-betul terkejut dan rasa sangat simpati terhadapnya. Betullah kata Hajar, kesibukan aku hingga aku tak tahu apa yang telah berlaku terhadapnya. Hajar macam marah pada aku sebab aku tak ambil tahu gossip di sekitar pejabat. Malam itu aku menghubunginya melalui sms. Fikiran aku asyik memikirkan perkara yang telah berlaku padanya. Aku jadi tak sabar menunggu dia balik ke sini semula untuk tanya dia lebih banyak lagi.
 
 
1hb Zulkaedah 1433 (17 Sept - 16 Oktober 2012)
 
Aku sibuk lagi. Sebab selepas program untuk Jurulatih Utama, aku kena bertungkus-lumus pula untuk program pegawai eksekutif. Program ini kami selitkan dengan mesyuarat jawatankuasa kerja bilangan kedua bagi tahun 2012. Sekali lagi, Unit aku memilih untuk menjalankan tugasan tersebut ke luar negeri. Nasib baik program bersama pegawai-pegawai eksekutif agak santai. Jadi aku sempat merehatkan diri pada waktu petang dengan pergi berenang bersama Raja Zarina. Belum sempat bernafas dan masuk pejabat pada minggu seterusnya, aku menghadiri mesyuarat di Avillion Admiral Cove dengan Kementerian. Tapi kali ini aku hadiri mesyuarat tersebut bersama Ketua Unit aku, iaitu W Nur Fatihah.  
 
 
1hb Zulhijjah 1433 (17 Oktober -14 November 2012)
 
Aku sempat memohon cuti hari raya aidiladha. Sehari sebelum hari raya, aku dah bercuti. Aku tak sempat berjumpa dan bersalaman dengan Hajar sebelum bercuti raya. Pagi itu dalam perjalanan pulang ke kampung mertua, Hajar telefon aku. Katanya hari ini hari terakhir dia di  sini. Aku terkedu sekejap. Terus aku kata padanya, "kau betul-betul nak pergi ke Hajar? Kenapa kau tinggalkan aku?" Entah soalan apa-apa saja aku keluarkan. Hajar sempat beritahu bahawa pada 29hb nanti dia dah berada di sana. Kami berbual tak lama. Talian dimatikan. Kemudian aku hantar sms dan beritahunya yang aku sedih sebab tak sempat berjumpa dengannya. Nanti apabila aku dah naik cuti, Hajar dah tiada. 29hb aku telefon Hajar. Aku menunggu lama untuk dia jawab panggilan. Bila dia jawab, dia cuma beritahu yang dia sedang sibuk sebab hari pertama di situ. Dia akan telefon aku sebentar lagi. Aku tunggu.. tunggu.. tunggu.. dan tunggu. Hajar tak telefon.

Aku telefon Hajar lagi selepas dua hari kemudian melalui talian di pejabat. Tapi dia tak jawab. Aku tunggu.. tunggu.. dan tunggu sebab dia kata dia akan telefon aku kelmarin.
 
Aku cuba buat biasa. Teruskan kerja harian. Walaupun di pejabat ada rakan sekerja, ada tugasan harian yang tak pernah habis, walaupun mereka di sekeliling keluar masuk bilik aku sama ada untuk tugasan atau datang berbual sebentar, itu semua aku rasa mereka macam tak wujud. Sunyi... Sepi.. Kebosanan mula melanda.. Tiba-tiba aku rasa kehilangan.
 
Aku ditugaskan lagi ke luar negeri untuk menghadiri satu persidangan di The Royale Bintang. Aku akan ke sana bersama Ketua Unit aku. Perkara itu membuatkan aku kurang fokus. Hmm.. Bagaimana untuk aku minta izin lagi keluar tugasan rasmi daripada sang suami? Sepertiku jangka, permintaan itu tidak berpihak padaku. Alasan yang diberi, aku baru sahaja balik dari tiga tugasan luar. Kebetulan pada hari jumaat itu juga selepas aku balik dari tugasan, aku akan terus ke kota metropolitan untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupuku.
 
Cukup seminggu, malam itu Hajar telefon aku sewaktu aku baru sahaja hendak menyuapkan nasi. Aku tinggalkan makan malam itu supaya tidak terlepas untuk berbual dengan Hajar. Aku juga tidak beritahu Hajar yang aku sedang dinner. Aku tak mahu nanti kami berbual tak sampai seminit. Hajar kata dia gembira di sana. Dapat kawan-kawan baru. Tugasan baru yang membuatkan dia lebih sibuk. Mungkin Hajar tak perlu tunggu lama untuk dia lupakan "kisah sedihnya" di sini. Aku gembira dengan cerita itu. Tapi aku sedih sebab aku yang kehilangan kawan untuk aku kongsi cerita-cerita kami.
 
Pagi esoknya, dalam perjalanan ke pejabat, aku teringat Hajar lagi. Arghh... Aku rasa kehilangan yang teramat sangat. Perasaan ini sama seperti sesuatu yang pernah aku rasai dulu. Kehilangan seseorang untuk selamanya. Aku cuba telefon Hajar melalui talian pejabat. Dia tak jawab. Aku menghantar sms. Aku ceritakan perkara yang terjadi sewaktu aku sampai pejabat pagi itu. Aku beritahu sewaktu aku keluar dari kafe membeli sarapan, aku berselilih dengan "Surau". Aku lihat Surau macam nak berbual sesuatu denganku. Tanpa buang masa aku terus cakap padanya, "Hajar dah tak de". Surau balas, "Ha.ah. Dia dah pergi sebelum raya kan?". Aku jawab, "Tak. Dia pergi 29hb kelmarin". Surau cuma jawab "Owh.." dan mengangguk saja. Selepas itu kami pun berlalu. Untuk pengetahuan kau Hajar, sewaktu aku menaip sms tersebut kepada kau, air mata aku juga jatuh. Deras.. Laju.. Sebak.. Merah.. Sakit dada aku menahan.. Tapi aku tak mampu menahan. Akhirnya aku biarkan sahaja ia mengalir. Nasib aku macam kau juga, simpan tisu satu kotak di pejabat.
 
Sepi..
 
Teringat aku pada satu puisi daripada Rangga..
 
"Ku lari ke hutan, kemudian menyanyiku,
Ku lari ke pantai, kemudian teriakku,
Sepi... sepi.. dan sendiri aku benci..,
Aku ingin bingar.. aku mau di pasar,
Bosan aku dengan penat,
Dan enyah saja kau pekat,
Seperti berjelaga jika ku sendiri.
 
Pecahkan saja gelasnya biar ramai,
Biar mengaduh sampai gaduh,
Ada malaikat menyulam
Jaring laba laba belang,
Di tembok keraton putih,
Kenapa tak goyangkan saja
Locengnya..
Biar terdera..
Atau aku harus lari ke hutan..?
Baru ke pantai?"
 
Tengah hari semalam aku keluar dengan Yasmin Tang untuk melawat Raja Zarina yang baru sahaja bersalin di HSA. Yasmin Tang tanya aku, "ada Hajar telefon?" Aku jawab, "ada. Malam tadi. Hajar kata dia baik kat sana. Dia gembira".
Aku tanya balik, "Kak Min ok?". "
"Tak. Sunyi. Ada rasa rindu"
"Saya pun. Saya rasa kehilangan"
"Itu lah kan. Kak Min sekarang seorang je buat kerja, breakfast, lunch.. Tak de teman".
"Hari tu saya tanya kawan kak Min tentang kak Min macam mana. Then Raja yang jawab mestilah dah tak endah sebab Kak Min dah macam tu (preggy)."
"Tapi sunyilah.. Tak ada kawan. sorang-sorang.. Hari tu akak pun sampai menangis juga bila teringat Hajar"
"Akak  sebak iya? Rasa rindu?"
"Ye lah, adalah sikit.. :')"
 
Hajar, kau tau tak, aku rasa kehilangan macam kau dah tiada lagi sehingga aku langsung tak akan dapat berjumpa, berbual, bertepuk-tampar, ketawa, buli kau, marah kau, teman kau datang office siapkan sistem pada hari cuti, keluar waktu tengah hari dengan kau, naik motor kau (terima kasih sebab beberapa kali kau bawa aku naik motor kau. Aku memang jakun dapat naik motor). Dan aku macam tinggalkan kau sebuah nota yang tak pasti kau akan dapat membacanya atau tidak. Entah macam mana pula kalau satu hari nanti jika kita berkesempatan jumpa lagi? Apakah aku akan rasa janggal dan bagaikan perlu berkenalan semula dengan kau? Atau adakah aku akan melupai terus siapa kau? Apakah aku mesti ulangi sebuah lagu yang pernah aku tujukan buat seseorang yang pergi dari hidup aku selamanya? Pengorbanan aku kah itu?
 
Pada masa itu adakah kita akan..
 
Hello my friend, we meet again
It’s been a while, where should we begin?
Feels like forever
Within my heart are memories
Of perfect love that you gave to me
Oh, I remember
When you are with me, I’m free
I’m careless, I believe
Above all the others we’ll fly
This brings tears to my eyes
My sacrifice

We’ve seen our share of ups and downs
Oh, how quickly life can turn around
In an instant
It feels so good to reunite
Within yourself and within your mind
Let’s find peace there

When you are with me, I’m free
I’m careless, I believe
Above all the others we’ll fly
This brings tears to my eyes
My sacrifice

I just want to say hello again
I just want to say hello again

When you are with me I’m free
I’m careless, I believe
Above all the others we’ll fly
This brings tears to my eyes

Cause when you are with me I am free
I’m careless, I believe
Above all the others we’ll fly
This brings tears to my eyes
My sacrifice, My sacrifice

I just want to say hello again
I just want to say hello again

My sacrifice.

Hajar, life must go on....

Monday, September 03, 2012

Tiket Free Legoland Malaysia

Pagi-pagi lagi kawan aku dah mula cerita pasal tiket free untuk ke Legoland Malaysia. Maklumlah, semalam punya cerita tak habis lagi. Semalam, Sakila bagitahu ada kawan-kawan yang dah pergi ke Legoland dan boleh masuk free untuk lihat sahaja. Tak boleh main permainan di sana. Tapi mesti masuk sebelum hari Legoland dibuka secara rasmi pada 15 September 2012 ni. Aku pun siasatlah lagi kebenarannya. Betullah seperti yang aku dengar. Boleh masuk free sebelum dibuka tapi tak boleh main permainan.
 
Petang semalam, En. Mohktar dari Unit Kaunseling buat announcement kepada sesiapa yang berminat nak dapat tiket free ke Legoland Malaysia, mesti hadirkan diri pada hari ini sebelum jam 4 petang dan bawa name tag kerja sekali untuk pengesahan. Korang akan dapat lima tiket free lagi. Tarikh masuk Legoland ialah pada 10 September ni. Bunyi sangat menarik. Dari tempat kerja, ikut highway Nusajaya dalam 10 minit jer untuk aku ke sana. Tapi aku tak pergi ambil tiket free tu. Sebab utama, announcement tu dibuat pada jam 2.30 petang. Dah habis waktu lunch. Rasa tak amanah pula keluar pejabat bukan atas tugas rasmi. Sebab kedua, 10 September ialah hari Isnin dan aku banyak kerja nak buat di office sebelum program besar unit aku pada 18 September nanti.
 
Kisah orang yang pergi ambil tiket free semalam di Legoland Malaysia.
 
Tak sangka aku rupanya ramai kawan-kawan yang pergi ambil tiket free semalam. Mereka keluar office dengan izin atau tidak, wallahualam.. Siap ambil gambar and post it to facebook. Wow.. bahaya betul.. Kalau la Tuan Pengarah tu antara friends facebook korang.. tak rasa bersalah ke bila beliau baca dan lihat gambar tu? Apa pun, jujur pada diri sendiri.. itu satu integriti..
 
Hint to persuade Mr. Hubby
 
Malam tu sambil-sambil menonton buletin utama, aku saja bual-bual kosong dengan mr. hubby. Actually, hint to persuade untuk pergi Legoland sebelum dibuka rasmi pada pengunjung. Aku bagilah ayat masuk free untuk lihat sahaja tak boleh main permainan seperti yang kawan aku bagitahu tu. Dapat tengok pun jadilah. Beliau diam tapi dengar tak dengar je.. Jawab pun asal respond perbualan. Hurmm.. (' ',) Result on this..?
 
Tiket Free Legoland Malaysia
 
Sebenarnya ada cara lain lagi kalau nak dapat tiket masuk free ke Legoland Malaysia tu. Caranya, beli saja susu dutch lady kid promo pack atau biskut munchy promo pack atau voucher KFC. Tiket tu untuk kanak-kanak. Nilai tiket RM110. Syaratnya kena beli tiket dewasa RM140 baru dapat satu tiket free kanak-kanak dengan membawa keratan promo pack tadi.
 
Okey.. No hurt feeling.. Jangan streeskan diri korang dengan kisah Legoland ini. Bila-bila masa pun boleh pergi kan? Dah dekat dah ni.. Dalam Malaysia je. Paling penting masa, wang dan tenaga memang diperlukan. Bersiap siaga dulu.. Tak perlu ikut kata orang.. Ikut diri dan kemampuan sendiri adalah lagi baik.. Legoland tu tak lari ke mana pun... Dahh... tarik nafas korang panjang-panjang... Istighfar banyak-banyak.. Korang akan lebih lega lagi lepas ni.. Aminn..

Monday, August 27, 2012

Salam Aidilfitri

Seminggu berpuasa Ketua Unit aku buat permintaan.. Owh.. Satu permintaan yang tidak aku duga.. Beliau minta kami semua berbaju raya dengan konsep pink. Apa lagi aku pun geladah dari almari mencari baju kurung lama yang sesuai dan masih elok untuk dipakai pada tarikh ditetapkan. Bersiap ala kadar seperti seadanya sahaja. Lagipun, tahun ini aku memang tak buat baju raya.. Dalam masa yang sama kami sibuk menghias work station sebab combined dengan Hari Kemerdekaan yang ke 55 tahun. Tema "Janji Ditepati" sangat sesuai untuk tahun ini. Secara jujur aku akui bahawa apa yang PM katakan, banyak dikotakan. Tahniah dan syabas Dato' Seri. Semoga usaha anda akan terus diberkati dengan makmurnya negaraku..
 
Berbalik pada sambutan hari raya dan hari kemerdekaan. Seperti tahun lepas, aku masih lagi menjadi orang yang sibuk dan bersemangat untuk membantu menghias dan memberi idea konsep. Bezanya, tahun ini aku terus dengan inisiatif sendiri sebab rakan yang lain sibuk dengan tugasan yan lebih utama. Bukan aku tiada kerja utama yang hendak disiapkan, tapi tugasan itu akan lebih sibuk selepas naik raya. Masa itu aku akan fokus  dan sekaligus resign tugasan hiasan ini.
 
Haa..haha... selepas ambil gambar ini baru aku perasan yang aku terlupa nak tanggalkan name tag..


Gambar ini aku fokus kami bertiga sahaja. Gelihati aku tengok Raja Zarina dan
W Nur Fatihah ni berebut ketupat.. Sedang aku dah dapat satu.. ;p
Ini ialah antara geng daripada perjawatan dan penilaian kompetensi. Yang tiada dalam gambar ialah Zulkifly, Rostam, Rokiah dan Shafazilla. Mereka dah bercuti raya lebih awal. Cuma shafazilla yang untung sebab dia confinement dalam bulan puasa dan hari raya.. Jimat cuti tahunan dia.. kan?

 
 
Dikesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Hari Raya dan mohon maaf andai ada tersilap kata, terkasar bahasa dan halalkan makan minum aku selama bersama korang. Semoga tahun ini lebih ceria berbanding tahun sebelumnya.. Aminn.


Tuesday, June 05, 2012

Mitos Kecantikan: Apa Yang Tidak Boleh Dipakai Ke Tempat Kerja

Negara Malaysia yang terletak pada garisan khatulistiwa menyebabkan negara kita mengalami suhu panas dan lembap. Syukurnya aku... sebab bukan berada seperti di negara empat musim yang mana jika berlakunya salji tebal, segala pergerakan dan kelancaran tugasan harian akan terganggu. Suhu panas dan lembap ini jugalah membolehkan kita memiliki pelbagai pakaian dari jenis kain yang nipis-nipis seperti kain sutera, kain kapas, crepe, linen dan sebagainya. Dengan jenis kain-kain ini juga kita boleh mempelbagai rekaan fesyen yang hebat untuk kegunaan harian tidak kira ke tempat kerja, ke majlis-majlis rasmi atau tidak rasmi, ketika membeli-belah atau jika kita hanya mahu duduk di rumah sahaja. Di sini ingin aku kongsikan kepada korang apakah pakaian yang tidak sesuai kepada mereka untuk ke pejabat. Terdapat tujuh larangan-larangan yang patut kita ambil tahu.


1) Kasut Kelab Malam (Nightclub Shoes)

Selalunya kita akan beritahu pada diri kita apabila ke pejabat kita tidak akan memakai pakaian yang melampau atau kasut yang terlalu edgy seperti ke kelab malam atau ke pesta harijadi. Pastikan kasut yang kita pakai adalah tumit yang sederhana dalam bentuk klasik seperti kaki mengintip, kaki runcing atau wedge yang memudahkan kita ketika berjalan. Tidak salah jika kita ingin bermain dengan trend dan persekitaran, yang penting kita perlu tahu menggayakannya dengan lebih kreatif seperti mainkan dengan warna dan cetakan dengan syarat masih menjaga bentuk yang konservatif.


2) Pakaian Berkedut atau Kotor (Wrinkled or Stained Clothing)

Bagi wanita yang bekerja, tidak kiralah selewat mana dan jam berapa anda masuk tidur, pasti anda akan memastikan pakaian untuk di pakai keesokkan hari ke tempat kerja berada dalam keadaan yang sudah di gosok dan tidak mempunyai kekotoran yang boleh memalukan kita di tempat kerja. Nothing is worst than seeing a gorgeous, powerful woman in a shirt that looks like it was picked up off the floor or from the back of a drawer and put on her back.


3) Solekan Yang Berlebihan atau / dan Minyak Wangi (Excessive Make-Up and / or Perfume)

Pejabat bukanlah tempat untuk kita mencuba trend kecantikan terkini. Jadi elakkan solekan mata yang melampau dan gincu yang cakey. Jika anda sukakan bibir yang lebih cerah, gunakanlah warna yang telus dan terang dan bukan yang sangat berkapur (super chalky) atau berkilat yang mana penggunaan begini sesuai digunakan pada waktu malam. Celak dan pembayang mata (eyeliner dan eye shadow) pula tidak perlu terlalu banyak kerana ia akan memburukkan solekan. Kita tidak mempunyai banyak masa untuk touch-up solekan mata yang comot. Jadi berhati-hati semasa menyolek bahagian mata. Jika anda suka lagi, calitkan maskara secara sederhana supaya solekan mata kelihatan natural tetapi cantik. Jangan lupa untuk memakai deodoran di bahagian bawah lengan dan semburlah minyak wangi yang tidak kuat atau melampau baunya.


4) Sumbing Kuku (Chipped Nails)

Jika gaji bulanan anda lebih dan tidak tahu ke mana hendak dilaburkan, apa kata sekali-sekala anda manjakan diri ke salon kuku pada hujung minggu. Jika anda telah mahir menggunakan set pedicure and manicure, bolehlah berjimat dengan melakukan sendiri cuma jangan sampai ia mencederakan kuku pula. Di pasaran sekarang, terdapat banyak penggilap kuku yang boleh anda beli jika tidak mempunyai masa ke salon kuku.


5) Skirt Pendek (Short Skirts) 

Seksi adalah subjektif. Ada orang jika ke pejabat dan memakai skirt pendek sudah boleh dikatakan seksi, tetapi ada orang belum lagi seksi. Bagaimanapun, adalah tidak sesuai bagi masyarakat melayu yang mengamalkan budaya timur memakai skirt pendek. Jika anda mahu juga memakai skirt pendek ke pejabat, lakukan ujian kependekkan skirt tersebut. Cara mengukur ialah sekurang-kurangnya panjang jari anda apabila tangan anda di regang ke sisi. Jari-jari pula berkeadaan lurus. Apapun, semuanya bergantung dengan persekitaran kerja dan perlu untuk kita menyesuaikan dengan sewajarnya.


6) Sut Yang Sesuai (Ill-Fitting Suits)

Tidak kiralah berapa banyak kos yang anda keluarkan untuk pakaian tersebut, if it doesn't fit you properly, it won't look good. Ramai wanita yang tidak mengendahkan hakikat bahawa sut pakaian mereka perlu disesuaikan dengan betul. Senang kata lakukanlah fitting. Jika anda memakai baju kemeja lengan panjang, biarlah panjang lengan itu jatuh di tempat yang betul. Belilah sut yang betul-betul sesuai atau sut yang berasingan supaya sut itu menepati saiz bahagian terbesar anda. Jangan lupa untuk membawa kasut kerja anda jika anda ke tukang jahit atau ketika anda membeli-belah kerana waktu itu kasut tersebut boleh dipadankan dengan seluar yang ideal atau skirt panjang.


7) Tank-top dan Baju Singkat (Tanks and Halters)

Bergantung kepada bagaimana korporat atau konservatif pejabat yang anda bekerja. Jika anda gemar memakai jenis tank top dan halters, pakaian sebegini adalah di larang. Penggunannya sangat terhad. Anda juga boleh melabur dalam membeli blazers dari fabrik seperti linen atau campuran kapas atau kardigan ringan lebih terdedah lengan anda.

Wednesday, May 16, 2012

Ibra, Amay dan Hari Guru

Tema Hari Guru 2012 ialah guru inovatif melonjakkan transformasi pendidikan negara. Tahun ini aku meraikan hari guru. Aku bukanlah guru tapi anakku mempunyai 9 orang guru yang menjaga dan melayan karenah dia sewaktu aku bekerja. Pening juga aku memikirkan hadiah yang sesuai untuk diberi. Antara hadiah hari guru yang popular ialah bunga hidup, minyak wangi, mug, sapu tangan, coklat, kain ela, tudung, jam tangan dan sebagainya. Aku belikan hadiah mug untuk guru-guru tersebut. Hadiah yang simple tapi sangat teruja aku melihatnya apabila aku meletakkan sekeping nota, reben merah dan pin bunga yang comel sebagai hiasan.

Aku meminta Ibra dan Amay memberikan hadiah itu sewaktu pulang dari sekolah. Aku lihat guru-guru itu senyum meleret dan bagaikan terharu apabila hadiah dihulur satu persatu. Ucapan aku kepada teacher Kak Tim, teacher Kema, teacher Rina, teacher Azie, teacher Linda, teacher Fazi (semoga cepat sembuh dan sihat walafiat dari luka kemalangan jalanraya) teacher Lili, teacher Farhana (baru join ngam-ngam time Hari Guru), ex-teacher Ika, ex-teacher Hidayah dan lain-lain yang tak disebut nama sebab korang yang tak bagitau apa nama korang... terima kasih sebab korang menjaga Ibra dan Amay dengan baik. Hingga Ibra juga memanggil aku Teacher Ibu. Selamat Hari Guru. Lots of Love <3 <3

Wednesday, May 02, 2012

Air Mata

Tak pernah aku terfikir akan melihat air mata Jamilah sepanjang berkawan dengannya. Dia seorang yang tabah, ceria, lembut tapi tegas dan kadang-kadang garang selalu saja membuatkan aku boleh ketawa dengan gelagatnya.. Ntah yang mana satu sifat sebenar, aku tak boleh jangka.. Tapi aku suka sebab memang kelakar dan senang untuk berkawan dengannya.

Beberapa hari terakhir semasa dia di tempat kerja aku ni, aku lihat sudah banyak air mata yang dia buang.. Kulit gebu dan putih mulus kemerah-merahan itu membuatkan aku tak sampai hati nak ikut menangis. Aku banyakkan ketawa sampai dia cakap bila dia tengok aku, tak jadi nak menangis. Dia tak tahu kalau aku nangis, habis malu lah dia nak kawan dengan aku ni lagi.. HAhahaaa.. (ye ke..?)

Di sini aku letakkan wajah-wajah Jamilah dengan kawan seperjuangan..

 
 

Hmm.. Sakila, sudah sudah la.. Asyik gosok mata je.. Air mata tak jatuh pun... Intan yang nangis tadi pun dah boleh tolong pujuk kau.. Khikihkihhh..

Sunday, April 29, 2012

Farewell and all the best

Long time no update, post it right here .. Not disappear but deliberate silent for a moment .. Must you all truly want to know why, right? Many things and things that endure .. People say life is sour .. To me, it is the journey of life on earth of God.

Today I want to tell a story about a friend who I know on first meeting at Sunway College in Austin Heights. I met her while attending a seminar related to ISO Audit in 2009. At that time I was a new person in the organization where I work. ISO audit related assignments made ​​me excited to know.

I have not known many officers and staff have made me will greet with whomever I want. Sit down and deal with my friends that I knew that now. At that time she worked in other district. Remembering names and faces like actress Siti Saleha ease I knew when she moved to here a year later.



We have different units, but in a single sector. We started to close in 2011, as teamwork during the decorating of units in an independent competition and feast days. Laughter, tolerance, mutual help, to give the idea that one head ... all make unforgettable memories.

Today is the last day she was here. She will move to Putrajaya .. I wish all the best to you in a new place .. May we meet again. Thank you for your beautiful friendship like your name. . Jamilah Abd Jabbar ..

 



Wednesday, August 24, 2011

Who is Cleverer? Teacher or Student??

This story were being told by my friend Mynn Aziz in year 2008. Good one.. this will make people think twice before lying...
Who is cleverer? Teacher or student??
One night, four college students were playing till late night and didn't study for the test which was scheduled for the next day.
In the morning they thought of a plan. They made themselves look as dirty and weird with grease and dirt. They then went up to the Dean and said that they had gone out to a wedding last night and their return the tyre of their car burst and they had to push the carr all the way back and that they were in no condition to appear for the test.

So, the Dean said they can have the re-test after 3 days. They thanked him and said they will be ready by that time. On the third day, they appeared before the Dean. The Dean said that as this was a Special Condition Test, all four were required to sit in seperate classrooms for the test. They all agreed as they had prepared well in the last 3 days.

The test consisted of two questions with the total of 100 marks.
Q.1. Your Name ......................( 2 MARKS)
Q.2. Which tyre burst? .............. ( 98 MARKS)
a) From Left
b) Front Right
c) Back Left
d) Back Right ....!!!
And you know what? This is the true story from IIT Bombay .. Batch 1992-96. Could you imagine if this happened to you and your good friends when cheating people especially your teacher?  Hahaa...
Mynn Aziz and her Darling Amely Batrisya =)
Thank you Mynn Aziz for remind me that we must think before speak.. LOL!
Seha ^_^

Monday, August 08, 2011

Kisah Setia Seorang Sahabat di Malam Raya


Kisah di bawah ini tidak ada kena dengan orang yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia...

******

Pejam celik, pejam celik je dah nak  raya. Dah lama aku tak balik kampung.. Rasanya dah dekat lima tahun sejak aku sambung belajar ke luar negara. Tahun ni, dapat gak aku beraya di kampung, jumpa mak abah dan adik-adik kawan-kawan yang dah lama hilang tanpa khabar  berita. Apa cerita Naim ye? Dah lama aku tak contact dia. Kalau jumpa mesti dia marah gile kat aku pasal aku tak reti-reti nak hantar surat kat dia. Dulu  masa kecik main sama-sama. Bila dah belajar... lupa kawan! Raiz senyum sendirian. Terkenang zaman riang kanak-kanaknya bersama Naim.

Bas yang terhenyak-henyak dek jalan yang berlubang terasa bagai membuai sambil melayan kenangan. Mesti semua orang terkejut dengan kepulangannya. Mesti ramai awek  kempung menyesal kerana mengejek dia dahulu. Maklumlah dulu Raiz 'nerd'! Selalu kena buli. Naimlah yang selalu jadi 'bodyguard'nya. Tapi sejak belajar di luar  negara, dia dah berubah. Jadi kacak dan pandai bergaya. Naim juga mesti  terlopong melihat perubahan dirinya. Bas yang membawa Raiz dari pekan tadi  berhenti di bahu jalan. Untuk sampai ke rumah, Raiz kena berjalan kaki hampir sepuluh minit. Ketika turun dari bas, Raiz lihat ada seseorang duduk mencangkung  di bawah tiang lampu. Seakan macam dikena lin ya orang itu. Raiz menghampiri.  Orang itu terkebil-kebil memandangnya sambil menggigit anak kemuncut. "Wey!  Siut! Aku ingat orang darat mana tadi! Engkau rupanya! Apa kau buat tepi  jalan malam-malam camni?" Razi bersuara sambil memeluk Naim  yang terkekeh-kekeh ketawa. "Aku tunggu kau baliklah! Wah! Orang UK ! Balik Malaysia jadi camni kau yek.. hensem nampak?" Naim menepuk-nepuk bahu Raiz.

Kegembiraan jelas terbayang diwajahnya. "Biasa la! zaman bersedar, manusia pun  kena berubah! Mana kau tau aku nak balik?" Naim tidak menjawab soalan Raiz, cuma  tersengih-sengih. Raiz memerhatikan Naim dari atas hingga ke bawah.. Ada   perubahan ketara pada sahabatnya. Nampak berserabut, selekeh dan kakinya sedikit  tempang. "Apa kena dengan kau ni? Apasal kaki kau tu? Lagi satu aku tengok kau  ni macam ada masalah je..." tegur Raiz. Naim kelihatan murung.


"Aku  memang ada masalah pun. Eh! kau ni terus balik rumah ke?" Naim mengubah  topik.

"Cadangnya gitulah!"

" Ala ! singgahlah rumah aku dulu! Aku dah lama tak borak dengan kau. Banyak benda aku nak cerita. Bukan senang aku nak  jumpa kau!" pujuk Naim lalu menarik tangan Raiz, dan tanpa membantah, Raiz  mengikut sahaja.

"Tak apalah, malam ni aku temankan Naim! Pagi esok aku balik  la! Boleh terus siap untuk sembahyang raya!" kata Raiz dalam hati.

"Eh?  Kau duduk sorang je ke? Mana mak ayah kau? Raiz kehairanan apabila mendapati  suasana rumah Naim sunyi sepi. Malah rumah itu hanya diterangi cahaya pelita  minyak tanah! Naim menarik nafas panjang.

"Inilah! nasib aku malang betul  Iz,lepas kau pergi UK dulu, macam-macam terjadi kat aku! Mak ayah aku sakit,  aku tak dapat sambung belajar sebab nak jaga diorang..Terpaksalah aku buat  kerja kampung. Tapi mulut orang jahat betul, aku dituduhnya buat kerja-kerja  mencuri. Kaki aku ni, tempang dibalun dek orang kampung la!" Terkejut Raiz  mendengar cerita Naim.

"Setahun lepas tu mak ayah aku meninggal. Kau tau,  takde sapa yang datang nak uruskan jenazah, kecuali mak abah kau dengan pak  imam je!" Naim terisak-isak. Dia mengesat airmata dengan lengan bajunya yang  lusuh. Raiz tergamam. Tidak disangka-sangka nasib Naim sebegitu malang.

"Lepas mereka meninggal, hidup aku jadi tak tentu arah. Aku tak ada  tempat nak mengadu. Tiap-tiap malam raya sampailah ke hari raya, aku tunggu tepi jalan, manalah tau kot-kot kau ada balik! Pasal aku tau kau sorang  je boleh dengar masalah aku. Semua orang cakap aku gila. Minah-minah kilang pulak tuduh aku nak mengenen diorang. Hishh! Aku cuma tunggu kau balik! Salah  ke? Kau kawan aku dunia akhirat. Diorang apa tau? Tak peduli aku makan ke, minum  ke! sakit ke! matipun diorang mesti tak ambil peduli!" Suara Naim sedikit  tinggi.

"Aku mintak maaf Naim, aku betul-betul tak tau hidup kau susah sampai macam tu sekali!" Raiz menyuarakan rasa bersalahnya. Naim cuma  tersenyum.

"Tu la kau, pergi belajar jauh-jauh tu kenapa? Dah langsung tak  dengar berita. Tengok-tengok balik dah jadi camni bergaya kau ye! Eh! Minumlah!  rumah aku takde apa boleh dimakan. Ni je la!". Naim menyorong gelas berisi teh  sejuk dan sepiring biskut kering. Hati Raiz sebak. Sampai begini susah hidup Naim!

"Aku mintak maaf Naim, sedih sungguh aku tengok kau ni!" Suara Raiz sayu
dan pilu. Naim senyum tawar. 

"Buat apa kau mintak maaf? Aku jadi macam ni pun  bukan kau punya angkara. Dah nasib aku, nak buat camana. Kau dah balik ni, selalu-selalu la jenguk  aku kat sini! ye. Esok dah nak raya,aku mintak ampun maaf dengan kau dari hujung  rambut sampai hujung kaki..Halalkanlah makan minum aku selama kita berkawan.  Raya ni datanglah rumah aku ye!"

Mereka berbual hingga larut malam. Raiz tak sedar hingga pukul berapa. Ketika matanya terasa berat, Naim menghulurkan bantal kecil dan tilam  nipis sambil tersenyum. Terus Raiz tertidur..

*****

"Astaghfirullah! Budak ni kat  sini rupanya! Puas kita tunggu dia balik!" Satu suara kuat menyebabkan Raiz  tersentak dari tidur.Terpisat-pisat Raiz bangun.

"Eh? Mak!" terkejut Raiz  lihat ibunya berdiri di depan bersama ayah dan ahli keluarganya yang lain.  Berpakaian cantik dan kemas.

"Yang kau tidur kat sini pagi-pagi raya ni kenapa?  Dah takde rumah nak balik?" jerkah ayahnya..

"Eh? Kenapa pulak diorang marah  ni? Raiz memerhatikan sekelilingnya. Tiada gelas berisi teh... tiada biskut  kering! Hanya daun-daun kering yang bertaburan! Di tepinya terpacak batu nisan! Raiz melompat bangun. Raiz pandang sekeliling. Bukan satu sahaja batu  nisan,ada dua, tiga, malah berpuluh-puluh lagi. Raiz mengelabah.

"Eh?  Semalam saya pergi rumah Naim, mak... ayah!

"Kenapa?? Kau tengok... dekat  kubur siapa kau tidur tu!" Raiz segera mengamati tulisan jawi yang tertulis  pada batu nisan. Abdul Naim bin Malik.16 September 1975 - 27 Oktober 2003!  Raiz terpelangah.

"Mak! Malam tadi saya jumpa Naim mak!! Kalau dia takde,  siapa yang saya jumpa malam tadi? Bulan puasa pun ada hantu ke?"

"Budak  ni...bulan puasa mana ada hantu! Naim dah tak ada! Dia meninggal hari pertama  menyambut puasa.. Masa tu ribut, dia duduk dekat kubur arwah mak ayah dia. Ada pokok tumbang tertimpa dia. Esoknya baru orang jumpa dia, dah tak  ada..." terang ibunya dengan suara pilu. Raiz tambah terkejut.

Terfikirkan  pengalaman malam tadi! 'bertemu' arwah Naim di malam menjelang
raya. Kalau betul  bulan puasa tak ada hantu, apakah yang Raiz temui semalam? Petunjuk apakah yang  Allah ingin sampakan padanya terduduk disisi pusara Naim, lantas dia teringatkan  kata-kata arwah malam tadi.


"Kau dah balik ni, selalu-selalu la jenguk aku kat sini ye.. Esok dah nak raya, aku mintak ampun maaf dengan kau dari hujung rambut  sampai hujung kaki. Halalkan makan minum aku selama kita berkawan.. Raya ni  datang lah rumah aku ye!"

Serta-merta  Raiz kembali duduk di sisi pusara arwah Naim lalu menadah tangan.  Kalimah-kalimah ayat suci disedekahkan kepada arwah.

"Terima kasih kerana  mengingatkan aku! semoga kau tenang dan aman di sana!



moralnya:

jgn lupa keluarga, saudara & kawan2 semasa masih hidup. Sering-seringlah berhubung dan bertanya khabar jika tidak ada masa untuk berjumpa.



ICE ~ In Case of Emergency

We all carry our mobile phones with hundreds of names / numbers stored in its memory but yet nobody, other than ourselves, knows of these numbers belong to pur near and dear ones?

In case we are involved in an accident or had a heart attcak and the people attending us get hold of our mobile phone but don't know which number to call to inform our family members. Yes, these are many numbers stored but which one is the contact person in case of an emergency?

For this reason, we must have one or more telephone numbers stored under the name ICE (In Case of Emergency) in our mobile phones.

Recently, the concept of "ICE" is catching up quickly. It is simple, an important method of contact during emergency situations. As cell phones are carried by majority of the population, just strored the number of a contact person or person who should be contacted at dtring emergency as 'ICE'(meaning In Case of Emergency).

The idea was thought up by a paramedic who found that went to the scenes of accidents, there were always mobile phones with patients,, but they didn't know which number to call.

He therefore thought that it would be a good idea if there was a nationally recognized name for this purpose.

Following a disaster in London, the East Anglican Ambulace Service has launched a national In Case of Emergency (ICE) campaign. In an emergency situation, Emergency ervice personnel and hospital staff would then be able to quickly contact your next of kin, by simply dialling the number stored as 'ICE'.

It really could save your life, or put a loved one's mind of rest. For more than one contact name simply enter ICE1, ICE2 and ICE3 etc. Let's spread the concept of ICE by storing an ICE number in our mobile phones today! Please forward to your all nearest and dearest.


This is my lovely handphone. Small, slim and practical for me ^_^
 
 A great idea that will make a difference!,
Wo shi Seha ;P